Työpaketit

Hankkeen toiminta on jaettu neljään työpakettiin;

TP1: Biomassojen valinta ja prosessointi valituilla tekniikoilla

Työpaketissa toteutetaan laaja-alaisesti mikrobipohjaisia tutkimuksia alihyödynnetyille sivuvirroille ja tutkitaan ja testataan kierrätyslannoitteiden toimivuutta.


  • Mikrobipohjainen biojalostusteknologian hyödynnettävyys sivuvirtojen prosessoinnissa energiaksi sekä käsittelyjäännöksen hyödynnettävyys maatalouden maanparannusaineena ja/tai kierrätyslannoitteina. Erityyppiset orgaaniset jätemateriaalit tarjoavat suuren taloudellisen potentiaalin kiertotalousnäkökulman huomioiden. 

  • Lannoitepulan osaratkaisuksi hankkeessa tutkitaan teollisuuden sivuvirtojen kustannustehokkaampaa hyödyntämistä lannoitteina, maanparannusaineina ja kasvualustojen komponentteina tukien samalla kiertotaloutta ja vähentäen ympäristön kuormitusta. Tutkimuksia toteutetaan astiamittakaavan spottikokein kasvatushuoneissa.  

  • Maa- ja kiviainessektorin vastaanotettujen maa-ainesten hyödyntäminen kiertotaloudessa hyödyntäen tehokkaita ja edullisia menetelmiä vieraslajien poistamiseksi (seulonta ja/tai kompostointi) ja samalla mahdollistetaan maa-ainesten uusiokäyttö kiertotalouden maisemoinnissa ja pohjarakenteissa.  Maa-ainesten koostumuksia selvitetään paikkakohtaisesti, erotetaan vieraslajit ja etsitään maa-aineksille uusiokäyttökohteita.  

TP2: Prosessoitujen kiinteiden ja nestemäisten jakeiden laboratorio-, lietelanta- ja kenttätestaukset

Työpaketissa vahvistetaan maakunnan biotalouden osaamista vähentämällä CO2 päästöjä ja kansallista riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, lisäten omavaraisuutta ja tukien yritysten vihreän siirtymää kohti hiilineutraalisuutta. 

  • Biohiilen ja tisleiden tuotantoa selvitetään pilottimittakaavan jatkuvatoimisella termokemiallisella biomassareaktorilla puupohjaisista raaka-aineista. Tutkimukset edistävät ja nopeuttavat yritysten tutkimukseen pohjautuvaa tuotekehitystyötä ja uusien menetelmien hyödyntämistä kasvattaen yritysten liiketoimintamahdollisuuksia, eritoten maakunnan pk-yrityksiä. Biomassareaktori mahdollistaa teknologisen ratkaisun hyödyntää pohjoissavolaisia sivuvirtoja prosessin tuotteiden raaka-aineina. Biohiiliä ja tisleitä karakterisoidaan eri menetelmien avulla. 

  • Ruutumittakaavassa testataan alihyödynnettyjen teollisuuden sivuvirtojen testaaminen peltojen neutraloinnissa ja ravinteiden sidonnassa sekä kierrätyksessä.

  • Hankkeesta tarjotaan laboratoriopalveluja yritysten tarpeiden mukaisesti erilaisten biomateriaalien testaamiseen uusien tuotteiden tuotteistamiseen. 

TP3: Tulosten hyödyntämiseen, turvallisuuteen ja kaupalliseen hyödyntämiseen liittyvät tarkastelut, laskenta sekä viestintä ja raportointi

Työpaketissa tutkitaan ja kehitetään uusia tuoteaihioita, kuten kasvualustat ja torjunta-aineet ja näitä testataan sekä labramittakaavassa että hyödyntäen yritysten kenttätestausympäristöjä mahdollisuuksien mukaan.  

  • Lisätään biotalouden raaka-aineiden ja tuotteiden TKI:n kehitystyötä. 

  • Lisätään kaupallistamista tukevan kriittisen tiedon jalkauttamista ja testausta alan toimijoiden kanssa huomioiden uudet käytettävissä olevat tekniikat sekä yritystarpeet.  

  • Kehitetään maanparannusaineiden ja kierrätyslannoitteiden markkinoita. 

  • Prosessoidaan biopohjaisia materiaaleja komposiittien raaka-aineiksi, turpeettomiksi kasvualustoiksi sekä kasvitautien torjuntaan. 

TP4: Verkostoituminen ja viestintä 

 

Työpaketissa toteutetaan viestintää kiertotalouden tarjoamista mahdollisuuksista materiaalien kierrättämiseksi sekä uusien liiketoimintakonseptien löytämiseksi yritysten tarpeiden mukaisesti.  

 

  • Bio- ja kiertotalouden ekosysteemin verkostoa rakennetaan ja kehitetään sekä laajennetaan laajempaan yritysverkostoon. 

     

  • Yritysten ja alihankintaketjujen muutosvalmiuden tukeminen vihreään siirtymään.

     

  • Kiertotalouden käytännöntoimia esitellään sidosryhmille sekä kiertotalouden verkostoa kehitetään ja laajennetaan. Hanke tarjoaa työpajojen, verkostoitumisen ja viestinnän kautta alan toimijoille asiantuntijatukea sekä yleistä tietoa kiertotaloudesta ja vihreästä siirtymästä. 
BioBoost – Pohjois-Savon biotalouteen boostia -hanke