Savonia-ammattikorkeakoulun biolaboratorion tilat sijaitsevat Kuopion Savilahdessa Sytytin-rakennuksessa.
Tarjoamme analyysipalveluja ja tutkimuksia liittyen kiertotalouden alihyödynnettyihin sivuvirtoihin, biomassoihin, lantaan ja erilaisiin bioprosesseihin sekä niiden rejekteihin. Laboratoriomme on keskittynyt maanparannusaineiden ja kierrätyslannoitteiden kehitystyöhön sekä bioprosessitutkimuksiin. Toimimme joustavasti ja tulostehokkaasti, tulokset toimitetaan asiakkaalle nopeasti.
Tarjoamme yrityksille myös testaus- ja tuotekehityspalveluita, erilaisia laboratoriotestauksia sekä tuotekehityksen tueksi testausympäristön, johon voit tulla itse paikan päälle tai ostaa testaukset palveluna.
Tutkimme ja kehitämme maakunnan sivuvirroista maanparannusaineita ja kierrätyslannoitteita. Tutkimuksemme keskiöstä löytyy kaarikasvihuone, jossa testauksia voidaan todentaa ruukkumittakaavassa (eri ruukkukokoluokat ja rinnakkaiset määritykset). Kasvihuone mahdollistaa ruukkujen satunnaistamisen, olosuhteiden seurannan ja tuotettujen kasvien käsittelyn sekä analysoinnin laboratoriossa. Verkostomme kautta löydät helposti maatilakumppanin, mikäli kaipaat peltokokoluokan testauksia.
Laboratoriossamme voi määrittää maanparannusaine- tai kasvualustanäytteen kuiva-aine- ja kosteuspitoisuuden standardin SFS-EN 13040 mukaisesti sekä kasvivasteen standardin SFS-EN 16086-2 mukaisesti.
Laboratoriossa voidaan testata ja demonstroida biojalostusteknologiaa laboratorio mittakaavan prosessilaitteistoilla. Biokaasuntuotantoa varten laboratoriossa löytyy Bio Process Control Instruments:n laitteisto, jolla voidaan toteuttaa biokaasupanoskokeet turvallisesti ja tehokkaasti. Laitteistolla voidaan selvittää tutkittavan materiaalin tai materiaaliseoksen biokaasun- ja metaanintuottopotentiaali.
Biokaasupanoskokeella tarkoitetaan koetta, johon ei lisätä kokeen aikana uutta syötettä, vaan koe suoritetaan loppuun saakka yhdellä panoksella. Esimäärityksinä tutkittavien näytteiden kuiva-aineen ja orgaanisen aineen määritykset tehdään standardin SFS 3800 mukaisesti sekä mitataan pH standardin SFS 3021 (1979) mukaisesti. Biokaasun ja/tai metaanintuottavuus toteutetaan standardin VDI 4630_2016 mukaisesti.
Ymppi eli bakteerisiirros tutkitaan erikseen ja sen vaikutus vähennetään lopputuloksista. Laboratoriomme vastaa laadukkaan ympin hankkimisesta koetoimintaan asiantuntevasti.
Kokeissa määritetään kumulatiivisesti muodostuneen biokaasun ja metaanin määrä. Data kerätään tietokantaan kokonaiskaasunvirtaamana ajan funktiona, josta sitä voidaan jatko käsitellä ja laatia kannattavuuslaskelmia.
Tutkimme ja kehitämme mikrobipohjaisen biovedyn tuotantoa ja samalla tuemme vetytalouden muodostumista.
Mikrobipohjaista vetyä muodostuu orgaanisen aineen anaerobisen eli hapettoman hajoamisprosessin välituotteena. Oma bakteeriryhmä, asetogeneettiset bakteerit, hajottavat haihtuvat rasvahapot ja alkoholit hiilidioksidiksi, vedyksi ja asetaatiksi. Vedyntuotannon maksimoimiseksi bakteerien metabolia suunnataan tuottamaan rasvahappoja.
Pimeäfermentaatio on todettu biologisista menetelmistä tehokkaimmaksi, sen ollessa jatkuvatoiminen, reaktiot tapahtuvat pimeässä ja vedyntuottonopeudet ovat korkeita.
Kokeissa määritetään kumulatiivisesti muodostuneen vedyn määrä ja tuloksista voidaan tarkastella syötteiden kannattavuuslaskelmia.
Laboratoriossa pystytään tällä hetkellä analysoimaan 19 alkuainetta ICP-OES analyysilaitetta käyttäen, jolla analyysit perustuvat standardiin SFS-EN ISO 11885. Näytteiden esikäsittely nestemäiseen muotoon suoritetaan mikroaaltomärkäpolttouunilla.
Lisäksi laboratoriossa analysoidaan typpi- ja hiilipitoisuus Vario Cube Max analyysilaitteita käyttäen (TC/TN, TOC ja TIC).
Voimme analysoida kattavasti erilaisia näytematriiseja, muun muassa lietteet, lannat, biomassat, kasvit, rejektit ja biohiilet.
Laadukkaan alkuaineanalytiikan todentamiseksi kiertotalouden raaka-aineita voidaan pienentää ja homogenisoida aina tarpeen mukaisesti.
Endecotts Minor 200 -pystyseula soveltuu kuivaseulontaan hiukkaskokoalueella 38 µm – 125 mm. Seulan avulla voidaan erotella hienorakenteiset materiaalit eri kokoluokkiin. Seulontaa voidaan tehdä erilaisille sivuvirroille, kuten maa- ja kiviainesten, lannoitevalmisteiden, siementen, hiekan ja rakennusmateriaalien seulontaan. Maksimi näytteen syöttökapasiteetti on 3 kg.
Retsch PM 100 kuulamylly soveltuu erilaisten orgaanisten ja epäorgaanisten materiaalien jauhamiseen, kuten maaperä- ja kasvinäytteiden, biohiilen ja hiekan. PM 100 -kuulamylly soveltuu pehmeiden, kovien, hauraiden ja kuitumateriaalien hienojakoiseen jauhamiseen. Jauhettavan materiaalin syötteen koko tulee olla alle 10 mm ja näytemäärä on 10-35 ml /jauhinastia.
Muut kemialliset analyysit: alkaliteetti, haihtuvat rasvahapot, liukoinen happi, pH, ORP, sähkönjohtavuus, kuiva-aine ja kuiva-aineen hehkutusjäännös.
Laboratoriostamme löydät modernit ja nykyaikaiset Metler Toledon vaa’at tarkkaan punnitukseen.
Käsittelemme laboratoriovälineet pesu- ja desinfiointi pesukoneella (DEKO 260), joka täyttää standardien EN ISO 15883-1 ja EN ISO 15883-2 mukaiset vaatimukset.
Laboratoriossa on tehokkaat vedenpuhdistusjärjestelmät analyysipuhtaan veden tuottamiseksi. Merckin Elix Essential vedenpuhdistusjärjestelmä tuottaa ionivaihdettua vettä 15 l/h ja Merck Synergy vedenpuhdistusjärjestelmä tuottaa ultrapuhdasta vettä 1,5l/min.